Hvad skal du være opmærksom på som husejer?

30 January 2021 Silje Hansen

Som husejer er der mange ting, du skal være inde i eller kende til. I denne artikel hjælper vi dig med at få det samlet overblik over de omkostninger og forpligtelser, der følger med som husejer. Udover at du skal finde din drømmebolig, er det ligeså vigtigt at kende til det fulde ansvar der følger med, så det ikke ender med at blive det værste mareridt for dig. 

Først og fremmest er der det økonomiske aspekt i at blive husejer. Udover at du skal finde den bedste løsning til at finansiere dit huskøb, skal du også forholde dig til øvrige omkostninger der følger med som husejer. 

Hvad koster det at være husejer i Danmark?

Når du er husejer i Danmark, ejer du ikke huset uden yderligere omkostninger, når lånet er betalt ud. I Danmark betaler vi skat for at eje et hus, sommerhus eller en ejerlejlighed. Derfor ser du også, at der står ejerudgifter ud for enhver bolig du kan finde på nettet. Det er faste omkostninger som kommer i forbindelse med at eje en bolig. 

Ejerudgifterne indeholder blandt andet ejendomsskat til kommunen, ejendomsværdiskat til staten og der vil som regel også være et fast beløb som du skal indbetale til ejerforeninger. De penge du indbetaler til ejerforeninger går typisk til snerydning, kloakrensning, aftale om affald, juletræsafhentning og trappevask. Hvad der specifikt indeholder i aftalen med ejerforeningen er individuel fra den ene ejerforening til den anden. 

Hvilket vedligeholdelsesansvar medfølger som husejer?

I og med at det er dit hus, så er det også dit ansvar at passe og vedligeholde det. Det gælder både indenfor og udenfor din grund. Her kan du med fordel gennemgå tilstandsrapporten for at se tilstanden på husets bærende konstruktioner. 

Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst og smartest vedligeholder din bolig, eller hvornår du f.eks. skal klippe græs og hæk, kan du med fordel læse mere hos husblog.dk

More articles