Frikadeller stammer fra romertiden

03 April 2018 Camilla Skøtt
Frikadeller stammer fra romertiden

Frikadeller er en elsket ret i de fleste danske hjem, hvor børn såvel som voksne spiser dem med stor fornøjelse. Ja, faktisk er fornøjelsen så stor, at mange af os har bildt os ind, at frikadellerne stammer fra Danmark. Men det er ikke helt rigtigt; den er på menukortet verden over, og de første spor af frikadeller stammer helt tilbage fra romertiden.

I Danmark serveres frikadeller som regel med hvide kartofler, brun sovs og surt – og lige præcis den version er måske så dansk, som noget kan blive. Men frikadellerne er også kendt i andre lande, hvor de går under navne som köfte, kebab eller köttbullar. De første oplysninger om frikadellen stammer fra tiden omkring Jesu fødsel, hvor romerske Apicius skrev en kogebog – her findes indtil flere opskrifter på, hvordan datidens fars blev både stegt, kogt og røget. 

Danmark og frikadeller

Lad os bare give frikadellerne til romerne i første omgang; de kan trods alt ikke lave dem så lækkert, som vi kan i Danmark. Og lad os så tage et kig på, hvornår frikadellen kom her til landet.

Den første gang frikadeller – eller noget der minder om – nævnes i en dansk kogebog, er omkring år 1280, hvor der i en opskrift nævnes en fars af hønse- og svinekød, som formes og koges til boller. Men først i 1837 finder vi frikadellen, som vi kender den i dag: Her optræder den i “Kogebog for smaa Husholdninger”, hvor den formes med ske, rulles i stødt brød eller mel og bliver stegt på panden ved jævn varme.

Der er ikke noget endegyldigt bevis på, hvor navnet “frikadelle” stammer fra, men man mener, at det har en relation til det franske ord fricassé, der i et engelsk leksikon fra 1611 beskrives som “alt, der steges på en pande.”

Her på redaktionen er vi vilde med frikadeller – særligt den danske slags, der serveres med hjemmelavet surt.

More articles