Sådan fungerede et tørlager før i tiden

05 December 2019 Anders Lundtang Hansen
image

editorial

Vi kan næsten ikke forestille et køle- eller tørlager, hvor der konstant er en bestemt temperatur, om det så er til brug under transport eller via nedfrysning eller opbevaring i det private.

Selv den fattigste studerende har enten selv en lille fryser eller adgang til køleopbevaring i et fælles areal, og vi kan ikke forestille os ikke at have sådan et lager, hvor vi selv kan regulere temperaturen.

Faktisk, hvis det begyndte at veksle bare et par enkelte grader Celsius, eller hvad man ellers måler efter, uden man selv har bestemt det, så ville man fejlmelde det og måske ligefrem udskifte det.

Men modsat sådan noget som skrivekunsten eller krudt og krigsførsel så er den moderne form for den slags opbevaring faktisk noget, som er kommet til i nyere tid, og det er imponerende med tanke på, at den slags lagerrum ofte relaterer sig til fødevarer, som kan holde sig bedst under bestemte temperaturer.

Så hvis man i gamle dage havde et tørlager i Nordjylland som eksempel her, så kunne det være alt fra en saltkælder, hvor man strøg en masse salt udover, så det kunne holde sig længe. 

Dette var dog hovedsageligt med kødvarer, man gjorde den slags, og netop den ensartede kost gjorde også, at man på længere togter med skibe endte med at få en del sygdomme grundet ensformig kost, men siden den teknologiske udvikling har man næsten endt med at uddrive disse sygdomme.

Senere fik man mulighed for at smide isblokke ind i nogle tidligere udgaver af køleskabe, men som man næsten kan gætte sig til, så var temperaturen her heller ikke til at holde konstant særligt længe ad gangen.

Det sikreste var faktisk, at man skulle have en kontrollant til at overvåge temperaturen konstant.

Lad os være glade for, at udviklingen er gået i en positiv retning!

More articles