Spor dine aner med en gentest!

16 November 2020 Anders Lundtang Hansen

editorial

Lige fra den første ultralydsskanning på ultralydklinikken er alle gravidrelaterede emner for mange vordende forældre et glædeligt indslag i den kommende forøgede familie.

Så er der dem, der har en status på, hvor gammelt et foster skal være, før man betegner det som et mennesker. Andre ser undfangelsen som starten på et liv. Atter ser andre det som, at først når man er født, så er man et menneske – det harmonerer også mest med ens livscyklus fra fødsel til død, som man kategoriserer mennesker efter.

Det er jo også de regler, mange lande bruger, når de skal sætte en lov for abort, om man så er for eller imod.

Men når man først er kommet til verden, så er man resultatet af mange, mange, mange århundrede med menneskets tilblivelse og tilpasning, og sporer man arterne retur, til videnskaben ikke kan mere, er det endnu mere imponerende, at man lever.

Det er faktisk vildere odds end at vinde milliarder i lotto!

Men hvem er du egentlig?

Mange af os mennesker skuer mest fremad og kan ikke lide at se bagud. Vi vil frem, videre og over stepperne og sætte vores aftryk på verden eller i det mindste bare være her.

For andre kan det blive en hel livsbesættelse at sætte sig ind i, hvem man egentlig er, og hvor man kommer fra.

Og de fleste af os ligger et sted imellem, hvor det kan blive en hobby at lave slægtsforskning eller på anden måde finde ud af, hvem man er i familie med.

Den slags kan man finde ud af ved at bruge moderne typer af gentest, som med tiden bliver mere og mere præcis til at sige, hvilke grene af familier man er relateret til, end man bare kan sige, hvorfra i verden ens gener stammer fra.

Det bliver et godt supplement til at kigge i kirkebøger og opsøge andre dokumenter om ens familiens aner.

More articles